Description

A collection of letters from James Whelan to his wife Annie, written during his his imprisonment. The letters are sent variously from Richmond Barracks, Stafford Detention Barracks and Frongoch Internment Camp and describe his life in prison. James Whelan owned a publishing company in Dublin and was also a tobacconist. Though he had no direct involvement in the 1916 Rising, he was arrested and interned because of material he had published for Patrick Pearse. Letters donated by Whelan's granddaughter.Bailiúcháin litreacha ó James Whelan chuig a bhean Annie. Is sa ngéibheann a scríobhadh na litreacha seo. Is i mBeairic Richmond a scríobhadh cuid díobh, i mBeairic Stafford, agus sa gCampa Géibhinn i Frongoch. Tá cur síos iontu ar shaol an phríosúin.Bhí comhlacht foilsitheoireachta ag James Whelan i mBaile Átha Cliath, agus bhíodh sé ag díol tobac. Ní raibh páirt aige san Éirí Amach féin i 1916, ach gabhadh é agus cuireadh sa ngéibheann é de bharr an t-ábhar a d'fhoilsigh sé ar son Phádraig Mhic Phiarais.